Blog Farah Shahidah: 2017

13 October 2017

DiariHamil: Checklist barang mommy and baby yang perlu bawa ke hospital

Assalamualaikum and hai =)

As I wish, I nak share sikit barang-barang yang perlu bawa pergi hospital. Kalau sebelum ni dah buat checklist nak beli barang apa and to make sure tak over budget, now dah boleh pack siap-siap within 8-9 months barang2 yang nak bawak pergi hospital. Macam kiter lah dulu siap google bagai cari tips barang apa yang penting nak bawak. Jenis perangai tak suka bersarat banyak barang. Kalau boleh nak bawak barang yang pasti akan guna.

So since dah deliver baru la berani nak share apa yang perlu di pack siap-siap for reference to those mother to be ya =) Untuk barang I categorized ikot barang yang perlu bawak masuk labor room, barang masa dekat wad. (inc mom and baby)

BARANG-BARANG DALAM LABOR ROOM

Masa dah masuk dekat labor room, bila dah dekat2 nak bersalin tu, normally husband kena siap2 bagi barang baby dekat nurse. Nanti lepas baby dah keluar nak pakai apa? heh. Takkan jam tu baru nak mintak barang kan. So here I siap satu pack kecil supaya husband senang amek. dah siap mention kat husband da, ni pack untuk labor room tau yang. haha. Jangan lupa bagi nurse.mihmih

MOMMY

1. Maternity Pad.

I bawak dalam 6-7 pcs then masuk dalam ziplock bag Ikea tu.

2. Panties pakai buang

Better bawak yang jenis pakai buang. memudahkan korang salin bila dalam wad nanti. banyak jual dekat watson, kedai baby etc

BABY


1. Lampin/ Bedung

Must have item, biasanya ada yang bedung pakai lampin dah enough, nk pakai kain bedung terus pun boleh. Kebetulan ada standby beli lampin. Terus guna. Tapi masa my son lahir nurse tu balut pakai tuala mandi.haha. Pun boleh.LOL

2. Tuala mandi

Ada nurse pakai ada nurse tak pakai. kalau awak kasi dia pakai la. kalau tak kasi pun tak apa. tapi I standby siap2 even baby baru lahir tak ada la mandi beriya2 pun kan. hehe. Mentang2 mak nya purple lover barang anak pun menyangkit.

3. Baju Lengan pendek Newborn

1 set je dah cukup. Kalau boleh kaler putih. Bayi baru lahir umpama seputih kain putih.  eh terserah awak la nak color apa.haha. Since baby baru lahir sangat kecik, tak pakai pun seluar. Bagi baju pun dah ok.

4. Barut Baby

Sehelai. Terpulang nurse awak nak pakai ke tak. Normally dia akan pakai apa yang kita kasik tu dia guna. No need mitten and booties

5. Diapers Newborn 

1pcs enough ! Memang baby akan yak-yak. Nurse pun ada pakai kan diapers hospital.

BARANG-BARANG DALAM WAD

Rasa nya barang yang I bawak sangat minimal. Setakat ni semua yang bawak semua pakai. I buat dua beg, satu beg mommy satu bag baby. That's enough.

BABY


semua barang I pack dalam beg ziplock Ikea ni mengikut kategori. Senang nak cari. Nanri husband ke, mak ke nak cari dah senang.. Macam ni satu pack baju, satu pack mitten and booties, etc

1. Baju baby


2 pasang baju siang, 2 pasang baju malam (1 pasang dah pakai dalam labor room, 1 lagi standby).Baju siang tu boleh la jenis rompers, atau lengan pendek and seluar pendek. Jangan bawak rompers bagi nurse pulak. memang dorang tak kasi. takat dalam wad tu boleh la. baju malam yang ada seluar panjang, Baby bukan mandi kerap dekat wad pun. Normally mandi sekali sehari dekat wad. In case ada termuntah ke, terkotor ke boleh tukar.

2. Mitten & Booties

bawak la dalam 3 pasang pun boleh je standby. Tak tau lagi dapat keluar wad awal ke tak kan.

3. Barut

Bawak dalam 3 helai pun okay

4. Tuala

Nak buat lap2 mulut. kalau dah bawak lampin sehelai, tuala sehelai pun dah ok.

5. Lampin

Standby kalau bawak bedung sehelai je kan. So, lampin ni beli untuk penyelamat. Boleh jadi bedung boleh jadi tuala lap. tak payah beli banyak2 pun takpe lampin ni. Boleh buat bedung kat rumah.

6. Topi

kalau bedung jenis tak ada topi, boleh bawak topi. sejuk dok dalam wad kalau boleh biar tutup kepala baby.

7. Diapers

bawak lah standby dalam 10pcs pun dah ok. Macam I aritu tak abes guna pun tapi boleh standby.

8.  Kain bedung

I bawak satu je dah cukup. In case kalau kotor ada lampin

9.  Bantal dan alas tilam

I baru jugak sedar dah hujung2 tanduk tu kalau boleh bawak bantal kecil and lapik blanket satu. Biasanya dalam katil troli baby tu tak ada alas pape kalau bersalin kat gomen. Ada tu yang alas lampin buat bantal and bedung buat alas. Since da tau boleh standby.


10. Toiletteries Baby

Bawak je in case nak guna. Memang ada dekat hospital, biasa nurse tak mintak. tapi kekadang bila kat wad tu ada gak nurse guna kita punya. Bawak yang travel beg ni dah cukup.

11. Tisu Basah

tak bawak terlalu banyak. Macam I haritu bawak pack yang ada dapat free gift. kecik-kecik macam tu. so tak makan space sangat la bila pack dalam bag.

12. Plastik Nappy sack

Before deliver I ada noticed that sangat berguna pakai plastic in case berada dekat luar. sangat membantu tak kira la for mommies, baby, and anak dara sekali pun. nak buang pampers pun lebih terpelihara. Nak buang pad untuk yang kena nifas mahupun haid pun okay. selamat sebab kedap bau. Plastik pun ada bau perfume. muahaha

13 Laundry Net.

Untuk letak baju-baju kotor baby. supaya dapat terasing dengan barang-barang lain. Since baju baby kan comel belakee. Balik rumah boleh terus campak dalam mesin basuh tanpa memunggah.Laundry Net beli dekat Daiso je. Macam-macam saiz ado!

semua barang baby I pack dalam beg Pureen ni.

Spotted beg kuning tu. Tu beg mommy. hehe. Yang lain just stay dekat rumah. And one more thing bakul purple tu mak or husband bawakkan bila datang melawat. Letak kat wad untuk makan and buat air.

MOMMY (tak ada gambar pulak. Maap ya)


1.TUALA - 1 helai
2. KAIN BATIK - 1 helai
3. STOKIN TEBAL - 2 pasang at least
4. MATERNITY PAD
 -  I pack dalam ziplock bag 10 pcs je           
5. NURSING BRA
-  senang nak menyusu
6. PANTIES - beli yang pakai buang
7. TOILETTERIES
- syampoo, sabun, berus &ubat gigi

8.TUDUNG SARUNG
-must have item. no melilit2 da

9. SWEATER
- 1 helai je. untuk keluar wad nanti

10. Biskut atau roti
- serious kelaparan ya amat.

11. Pam susu-  wajib bawak.

12.Selipar tandas- pakai dalam wad

13. Power bank

14. Buku pink

15. Termos- nak buat air panas2


Pergi hospital cuma bawak dua beg ni je

Bila barang semua dah pack dah lega sangat2. Boleh terus letak dalam kereta atau pun kat bilik je. Bila dah keluar tanda dah nak pegi hospital tak ada la baru nak siap2 itu ini. Hopefully can get some ideas =)

Thanks for reading =)

06 October 2017

Tips Muka bersih dengan ekstrak tomato


 Assalamualaikum and hai !

Muka I adalah sejenis kulit yang paling susah nak adapt dengan produk-produk tempatan yang makin berlambak hari ni. Sejenis takut nak guna produk sembarangan. Actually penah guna one set, tapi end up tak ada effect pun dekat muka tapi kawan lain pakai tupp peloless terus muka dia.hahah Sejak itu I categorized kan kulit muka kiter ni jenis lut dengan produk yang organik semata.

I suka produk yang mesra alam, tak ada campuran bahan kimia yang pelik and selamat digunakan. Memang hasilnya ambil masa tapi rasa safe bila guna. For me, janji kulit rasa bersih and segar just enough said. So memang suka produk yang natural like guna ekstrak bahan semula jadi macam tomato, putih telur and so on. Sometime penah buat homemade punya macam skrub and masker. Nak2 pulak after deliver baby ni kulit bertambah kusam dan tak bermaya.LOL. I need to repair my skin back!

Guna tomato sajorr..

Antara homemade skincare yang penah buat ialah guna tomato. Seriously, memang daripada dulu percaya yang tomato sangat bagus untuk kulit muka. Rajin makan tomato kulit pasti licin! heheh. Tapi I jenis tak reti makan gitu je. so buat scrub je lah. So nak share sikit diy srub tomato yang boleh buat kat rumah.

Blend tomato
Curah tomato yang dah blend tu masuk dalam bekas ice cube

Freeze kan sampai jadi ice cube

Now da boleh guna sebijik-sebijik tenyeh dekat muka macam scrub. Fresh gila rasa!
Senang cerita memang suka semua benda yang berasaskan tomato ni. Kalau kulit muka dah kena make up pun mesti nak cuci bersih-bersih right? So, I ada jumpa satu produk best ni, make up remover yang kaya dengan 100% ekstrak tomato. Kebetulan memang tak ada langsung makeup remover. Must have item ni.mihmih.It's a product from Eversoft. Satu brand yang quite familiar since I kecik lagi tak silap. Apa yang best pasal produk ni ialah :


Eversoft Tomato Micellar Cleansing Water

  • boleh apply as make up remover untuk makeup like foundation, sunblock, BB cream and etc. Once guna kulit rasa bersih macam baru cuci muka and just terus apply mosturizer as usual.
  • Boleh apply as toner before applying make up untuk kecilkan pori-pori yang terbuka luas tu.
  • Muka automatik jadi kurang berminyak dan jerawat pun takut nak singgah
  • Kulit awak jenis sensitif? No worry, sangat sesuai.
  • Jimat sebab tak mahal pun. Boleh beli dekat Lazada RM18 Sahaja!

So I dah pun beli and dah guna. Seriously puas tenyeh dekat muka. bila muka dah kena calit mekap, I remove dengan tisu muka. Yang bestnya botol dia guna secara pam je. Just sekali pam da boleh cover seluruh muka


tu dia tanggal segala kotoran yang ada!
So dear, highly recommended kalau nak cari mekap remover, boleh guna as toner jugak. Jimat. heheh. For more details can click these Eversoft Micellar Cleansing Water.

Thanks for reading these entry =)


05 October 2017

My first birth story

Assalamualaikum

Alhamdulilah.. I selamat melahirkan my first baby on 30th May 2017 yang lepas. Baru ni dapat nak update betul-betul.Penantian yang lama sepanjg 9 months bawak perut ke sini sana. Punya la tak sabar nak jumpa baby,akhirnya baby keluar lebih awal daripada due yang sepatutnya 12 jun. Baby tak sabar nak raya agaknya. Hehehe.

Kronologi bersalin bermula :

Pukul 11 malam (29th May) I keluar tanda  yakni darah. Macam baru datang bulan. So, I rasa ohh dah time nak beranak ke ni. Ohemji. Cepat2 bagitau mak. But I still relax lagi. Sebab tengok rancangan Hanis Hairul Junior. Kalau belum sakit makin dekat tu tak yah berdesup pergi hospital lagi. Plan nak tidur balik tapi mata  terus segar.And I just inform husband kat Johor just standby. Jangan tergesa balik.besok after sahur balik la. Hee

Pukul 2 pagi lebih kurg la. I rasa nak pi toilet sekali keluar seketul darah. Mula cuak dah. Eh bukan kata keluar tanda darah sikit je ke. Ni apa pulak. cakap kat mak. After sahur pergi hospital terus. Last dorang semua sahur awal pukul 4. And since I da siap2 pack barang awal. Eksaited kemain prepare.Lol. Lalu berdesup terus pi hospital.

Biasanya tengok orang pakai kali ni turn diri sendiri pulak pakai
Sampai hospital kena sarung baju pink. I bersalin kat hospital kerajaan .hew. As usual kena seluk. Baru 3 cm. So check jantung baby..still ok.after subuh tu husband pun sampai kat hospital. I macam rindu nya lahai bila nampak husband sebab terpaksa PJJ dok dengan mak bila I da sarat. Bosan menunggu, ajak husband merayau kat hospital kengkonon nak senang bukak jalan. Sementara tu husband hantar surat GL sekali. Hee
tunggu husband sampai
makyong sedang mengembang. Jalan-jalan satu hospital. Orang perati je baju pink ni merayau
Waktu melawat pun tiba. Makayah and mertua datang. Bukaan masih 3 cm lagi. Nurse mintak I duduk kat wad dulu. Wad penuh pulak. So kena duduk dekat satu bilik tamu. Jumpa pulak kawan baru yang tunggu masa nak bersalin jugak. Tapi kawan tu da tau kena bersalin czer. Waktu melawat habis..husband pun kena keluar jugak.dengan harapan dapat la dia teman kita kat bilik tu.lol. Doc nak cek ultrasound jantung baby. Punya la risau kang kalau sampai pukul 4 waktu melawat tak dpt jumpa husband. uwaa..

Masa tengah cek jantung baby tu, air ketuban pun pecah tetiba, I punya la ingat macam nak terkencing, eh jangan cari pasal kencing atas katil ni.haha. Nak tahan tak tertahan jugak. Sekali melambak terus. Habis lencun baju semua. Terus panggil doc muda tu..dia cek bukaan da 4 cm. So kalau 4cm keatas dah boleh masuk labor room. Then I kena tuka baju siap2 dok atas troli untuk disorong ke labor room.masa tu I da syahdu semacam. Siap ada nurse wish me luck buat I rasa macam nak pergi berjuang ke medan perang.

I masuk labor room bilik no.7.. Tak rasa seram..cuma tercari2 husband I.. Dia tak tau lagi da masuk labor room.nak call bateri flat. Aduh.. Kepale dok berfikir macam mana nak contact husband ni alahai. Jangan la terberanak dulu sebelum dia sampai labor room. Kepala ligat dok fikir macam mana nak mintak nurse panggil kan. Nama je bawak power bank tapi tak boleh guna, LOL. Jangan tiru perangai ni.

Sekali nurse yang jaga kiraan contraction perut I dalam labor room tu sangat baik hati. I just cakap nak jumpa suami. tapi tak boleh contact. Then dia sangat memahami, masa tak ada sesape masuk bilik tu, dia keluarkan phone dia kasi I pinjam. I pun terus call husband. Alhamdulilah, after berbuka dorang kasi masuk. Contraction terasa setiap 10 minit. Tapi bukaan I still maintain. Ada one doctor india tu seluk, sekali dia kata bukaan you bukan 4cm tapi 3 cm saje. aik??

I sanggup tunggu walau pun dah mula rasa keletihan. rasa haus, lapar. I tak kesah apa pun jadi kat I, walaupun kena sakit teruk, janji baby selamat. Then, husband pun sampai. nurse semua tinggalkan I berdua je kat labor room tu.Nurse cek jantung baby, Sekali doc India tu datang balik then cakap masa ketuban pecah tadi baby dah pun berak. Allahu. Dengan harapan baby keluar la cepat please. Ikotkan memang anak sulung akan lama. I punya tunggu ni belum cukup lama lagi diikutkan tapi disebabkan baby dah berak, nak tak nak kena pastikan baby selamat.

Doc India tu bagi choice, kalau tak bukak lagi dia akan operate. I dah fikir nampaknya kena jugak la. Nasib baik I dah redha awal-awal yang tak kesah la beranak cara apa pun yang penting baby selamat. Ingat! perlu redha dulu kalau tak bila doc kata czer moral boleh down. Tapi doc india tu still tunggu lagi, and amek inisiatif untuk cuba normal deliver. So, I kena masuk drip untuk cepatkan gesaan baby keluar. I tak fikir apa dah tak kesah lar apa pun I sedia harung. Ceh. Masa ni lah baru faham. Pengorbanan seorang ibu tu. bila dah situation macam ni tak kesah dah apa pun jadi. Nak baby selamat je.

Nurse yang baik hati tu mula pasang drip. Dia dah pesan memang agak sakit. Kalau tak bukak juga laluan dia akan tambah drip lagi. At the same time kena pantau jantung baby jugak. Masa ni dah syahdu benar dah. I pegang tangan husband. mintak kekuatan dengan dia. sambil pujuk baby kuat. jangan lemah. Doc India datang lagi check bukaan macam tu jugak. Tambah lagi dos drip. Idah mula rasa penat. tapi kuatkan semangat jugak. masa ni dah rasa sakit gilaa weh every contraction.

Masa pun dah agak suntuk, doc datang check untuk yang last, bukaan tak bukak banyak. act doc takut jantung baby mula lemah. takut dah termakan najis. So, doc decide untuk lakukan czer jugak. Bincang dengan husband. husband tanya I tak apa ke, I memang dah redha habis and cakap tak pelah, kiter okay je. tup dengan pantas, dorang buat kerja tukar kan baju semua.pindah ke troli and bergerak terus ker OT Room.

Doc mintak husband ikut sekali pergi ke OT Room. Agak syahdu lagi. serious syahdu. bukan sebab kena czer tapi moments nak melahirkan ni. I seriously tak sabar nak tengok muka anak je. I tak fikir langsung apa jadi lepas ni. Sampai OT Room, dorang setup everything, I pun kena suntik epidural, everything goes well, memang semangat I sangat kuat ketika ni. Fikir nak cepat selesai je.

Bila start kaki kejang. operation pun bermula, depan muka I dihadang, and menang tak nampak dorang buat kerja pun. Masa ni I memang rasa ngantuk ya amat. I fikir smentara dorang buat keje tu I tidur sekejap la. memang terus lelap. bayang kan dari subuh tadi bertahan. Tetiba ada nurse kejut suruh I standby kejap lagi baby nak keluar. Aih baru rasa selelap, rasa tak sampai 10 min tetiba I dengar doc cakap, ha tu dia Assalamualaikumm.. Ya Allah anak aku ker tu. Sat lagi tu nurse balut dengan kain hijau then bawak jumpa I. dalam keadan terlentang tangan sedepa tu I toleh pandang baby... Allahu SubhanaAllah. terkebil baby pandang mak dia. sobss.. Nurse suruh cium. Masa tu rasa macam tak percaya anak kiter ke ni. rambut lebat, bibir kemain merah bak delima, betul2 fresh. Syukur ya Allah.
da kat labor room, mampu perati dari katil sebelah je. Tecik je anak umi 2.2 kgs.Heww. Masa ni nak pindah wad
Nurse mintak izin bawak pergi labor room,lepas tu proses nak jahit perut pulak. time ni makan masa jugak. nak tidur balik tapi dah jadi terbantut bila dah tengok anak. Happynya Allah je tau. Masa ni memang dah rasa sejuk tahap duduk dalam frezer dah. berapa kali cakap kat budak nurse tu dik tak tahan sejuk la. dia kasi wap tapi macam tak ada makna je. Sejuk gila weh. Sampai satu tahap I tanya nurse tu, bila nak habis? then dia cakap jap dorang tengah jahit lagi. Alhamdulilah 11 pm dah selesai.

kepam betul muka umi masa kat wad. Tak kesah la goper ape sekali pun.hewhew
Lampu operation pun tutup, I dibawa keluar sederet dengan pesakit lain yang kena operation jugak. masa ni terasa kaki kebas tak boleh angkat langsung. Nurse tu pantau tekanan darah and dia mintak kami gerak2 kan kaki sikit2. siapa boleh gerak dah boleh balik labor room tengok anak. dengan gigihnya I gerakkan kaki tapi rasa keras macam batu. Tapi nurse tu kata wah bagus kaki awak ada ha gerak padahal rasa macam tu je lagi tadi.

my beautiful moment
Alhamdulilah, I dapat naik labor room cepat after nurse pantau I dalam keadaan stabil. Dah kat labor room tunggu turn dapat bilik. So kena la dok berderet kat dalam labor room tu. masa ni I kejap bangun kejap tidur bangun balik tidur balik sampai la nk dekat subuh. I pinjam handphone kakak sebelah katil tu nak call husband nak tunjuk baby. Husband datang and terus azankan anak kami.

Pagi tu baru I dapat katil. Biasa lah hospital gomen. kena lah sabar tunggu sat. I tak ada isu pun pasal ni. So memandangkan I czer, kena lah stay untuk dua hari lagi. Syukur walaupun I kena czer tapi rasanya everything went well. Servis kat hospital pun terbaik. Tak lah macam kita biasa dengar nurse2 mulut puaka ker. mungkin sekarang zaman viral, tak ada lah kot isu ni. Segala puji Allah penantian selama ni, akhirnya lahir la anak kami. Ahmad Naufal Bin Mohd Izzat. Penerus salasilah kami. Tak terucap kata betapa syukurnya nikmat yang Allah bagi ni, kekuatan yang tak pernah I bayangkan I mampu lalui.Now, bermula la my journey untuk membesarkan anak kami. InsyaAllah. doakan segalanya dipermudahkan

moga jadi anak yang soleh ya sayang =) Ahmad Naufal Bin Mohd Izzat
Thanks for reading these entry !
munchos

02 October 2017

Jom bercuti atas Costa Cruise Asia!

Assalamualaikum and hai,

Dalam banyak-banyak my wishlist, dah lama da teringin sangat one fine day nak holiday  naik cruise pulak. Gara-gara tengok cerita Pisau Cukur lakonan Maya Karin dengan Fazura tu, baru tahu ada percutian macam tu. Macam best pulak. Just stay dalam kapal and you can do so much thing inside! More santai and rileks. Just enjoy the moment atas kapal dengan buat aktiviti yang pelbagai disediakan.


Antara cruise yang I dok usha sekarang ialah Costa Cruise Asia. Seriously cantik weh. Fefeling bercuti kat Itali gitueww. Apa yang best sangat nak naik cruise ni sebab ada banyak accomodation.

DESTINASI SELURUH ASIA


Boleh pilih destinasi seluruh Asia like Singapore, Malaysia, Thailand, Japan, China, South Korea, India, Maldives, Sri Lanka, Cambodia, Vietnam, Russia dan Taiwan. Kalau dari Malaysia boleh naik melalui Langkawi, Penang, Melaka dan Port Klang.

MAKANAN HALAL

Jangan risau sekarang antara cruise like Victoria Costa ada restorant halal dan mereka tengah dapatkan sijil halal from Jakim. So tak ada masalah untuk menikmati semua makanan kat sini nanti.

KABIN YANG SELESA


terdapat banyak pilihan kabin yang cozy untuk dipilih. For sure, rasa percutian lagi bermakna.Heheh

PERTUJUKAN THEATRE


Banyak aktiviti disediakan atas kapal ni. Ada jugak persembahan theatre and seriously pawagam theatre dia pun cantik gilos!

RESTORAN YANG BESAR


Fefeling restaurant ala titanic, nampak mewah, makanan Italian yang sedap-sedap!

KOLAM RENANG YANG AWESOME



Biasanya cruise mesti ada indoor pool and outdoor pool. Boleh la bersantai macam ala Las Vegas. =P

KEMUDAHAN YANG MENARIK


Sambil bercuti nak exercise ada disediakan gym, ada spa,


For more details boleh terus tengok website Costa Cruise Asia untuk tengok pilihan pakej yang ada. So dah boleh berangan-berangan daripada sekarang !

Thank you for reading =)

30 September 2017

DiariHamil : Third trimester,I am ready !

Assalamualaikum and hai ! =)

Dear anak umi, refreshing my last third trimester, I was so excited to see you, son! Umi still macam second trimester sangat aktif bawak perut ke hulu hilir, tapi dah mula cepat mengah. Berat pun dah bertambah, haha. Umi dengan abi still in honeymoon mode, sebab pergi mana-mana kat area JB ni kami pergi berdua. Time ni la nak kasik chance berdua puas-puas. Lepas ni lagi best sebab awak ada !Tak yah pergi jauh-jauh pun, pergi pasar beli ikan pun rasa dah macam pergi dating.LOLOL. Masa ni kami kerap pergi pasar KipMart Tampoi beli barang basah. I miss that moment. Sekarang nak bawak awak macam tak okay kot dengan environment kat situ.

Melaram dah tak kuat lately ni. sebab pakai apa pun macam dah tak lut kat muka.
Kalau ada free time, abi bawak pergi Mall, tengok wayang antara aktiviti yang selalu buat. Paling best dapat tengok citer Beauty and the Beast.weee. Rilek je mak yong dating berdua. Best jadi makyong ni dapat dimanjekan. Rasanya lah. hehe. Menang kerap keluar bila ada masa free. Abi kesian umi bosan. Port kami, Aeon Bukit Indah, Aeon Tebrau, Mydin (beli barang dapur aktiviti wajib), Imadi Petshop, etc


Walaupun masa ni, umi selalu dok sensorang kat rumah, tapi lelama I'm okay and boleh coop dengan environment kat sini. Nasib baik ada Mico. Kucing setia abi. dah 5 tahun teman abi dekat rumah ni. Umi tak dapat bayangkan kalau Mico takde. lagi umi sunyi. Atleast Mico boleh teman bila abi kena kerja malam. Masa dah hujung-hujung pregnant, si Mico ni asek bertenggek je kat perut umi. Mintak digosok kepalanya. macam tau2 je ada baby dekat dalam.

Satu-satunya wedding yang umi pergi masa dah sarat. my bestfriend kahwen, Untie Aween kat Taman Maju, Jasin.

Dah sarat-sarat macam ni pun gigih pergi tengok wayang lagi. memang kuat berjalan betul umi awak ni. Abi melayankan je
 Masa tu ada buat Baby Expo dekat Danga City Mall. Antara tempat selalu pergi jugak dengan abi. Kekadang teman servis laptop atau cari barang rumah. Before ni abi banyak free time sebab kerja 8-8 so banyak free time boleh teman umi. So, dapat lah beli siap-siap barang awak sementara ada sale. 6 months umi dah start cari barang awak dah and peram je kat dalam almari ni. Umi berangan nak buat wadrobe awak.Paling lawak, bila abi tak ada umi asek dok belek je baju-baju awak berulang kali. barang baby kan bau wangi. hehe.

Puas dapat grab macam-macam. Bagus buat list barang apa yang perlu sebab tak over budget
Umi teringin sangat nak abi teman umi dalam labor room. So procedure hospital melaka kena datang kursus kalau husband nak teman masuk. Dah agak terlambat nak daftar. Tapi pergi jugak Hospital Melaka untuk daftar.


last check-up kena minum air gula. Ni yang paling jenuh kalau pergi klinik everytime checkup. hehe. Masa dah hujung-hujung abi bawak balik melaka. dah standby untuk bersalin je. So klinik semua dah tukar kat Melaka siap-siap.


Umi abeskan masa dekat sebulan jugak lar dekat Melaka sementara nak tunggu awak keluar. Abi need to stay kat JB sorang-sorang. and it was our first Ramadhan together, tapi umi and abi tak dapat puasa sama-sama. Abi terpaksa puasa macam orang bujang dulu. makan sorang-sorang. Syahdunya.
 Umi tak berani puasa sebab rasa macam perut pedih je. Alhmadulilah sebelum puasa dapat makan macam2 jugak yang teringin.

Mango float Sungai Putat. Sedappp wehh!

Steamboat Pulau Gadong dengan family without abi. sobs. Happy tummy Alhmdulilah.
My third trimester went so well, Alhamdulilah segala benda dipermudahkan. 9 months was sooo long journey to abi and umi. So many thing ups and down kami berdua berjaya face it. Allah permudahkan your abi, let say umi muntah teruk ke sakit ke, dengan keadaan abi kerja malam, agak susah abi nak kehulu hilir. dengan umi staying at home sorang-sorang. kat area kuarters yang sangat sunyi ni. Bila diingat balik memang banyak benda best berlaku sepanjang 9 bulan mengandungkan awak. Segala benda dipercukupkan even masa ni abi sorang yang kerja. Dapat buat bisnes even tak delah berangan nak setanding Bella Ammara tu. Tak ngidam pelik2. kalau tak puas abi nak cari setiap ceruk. haha. kalau apa nak makan semua senang cari. tapi selera umi sangat besar. I enjoy eating semua benda. Dapat spent time berdua pergi sini sana. Thank you abi selalu bawak jalan.Even tak mintak pun. Benar, time first pregnancy ni lah satu learning process untuk kami, macam mana kami nak persiapkan diri jadi your best parent! Thank you anak umi.

Thanks for reading these entry =)
much love

27 September 2017

Babymoon kat Bukit Tinggi Pahang

Assalamualaikum and hai !

Orang kata sebelum deliver and nak berpantang lama, baik makan and jalan puas2. So, nak throwback sikit masa my last third trimester, tunggu masa nak deliver je, husband hantar I balik Melaka since we dah decided nak bersalin  and pantang kat rumah mak. So, before husband balik JB semula for work, secara tak plan pun husband decided bawak pegi Bukit Tinggi, Pahang. Ajet-ajet my last babymoon la konon. haha.

Kebetulan cuti 1 Mei (Hari Buruh) pulak tu, tak ada buat apa terus got an idea nak pegi. Kebetulan asek nampak orang dok post pegi Bukit Tinggi. Nampak macam menarik je. Location pun tak jauh. Pinggir KL je. So Babymoon mode on. Even dah mula sakit kat bawah2 perut tu tapi gigihkan jua.hehe.

Perjalanan tak amik masa lama sangat dari Melaka. Macam trip pegi KL je. Cuma da masuk nak ke Bukit Tinggi tu jalan berliku2 macam ular kena palu sampai la ke atas sana tu. Aduh pening kepala dibuatnya.

STAY KAT COLMAR TROPICALE FRENCH THEME RESORT

1 May 2017~2 May 2017
Dalam zohor dah sampai. Yeehuu..tempat tu tak besar mana pun..cuma building cantik..banyak port gambar and fefeling kat France la. I thought tempat ni macam besar tapi tak besar mana pun tapi still sangat ramai orang datang sini. mostly sweet couple, I mean newly married couples, family, member trip pun ramai. It's cool for me, sebab even tempat kecil tapi berjaya menarik ramai orang. Mungkin sebab building yang sangat cantik and tempat jauh dari bandar, really good to take it as place to holiday.
Entrance fee untuk masuk ke sini just RM15.00 per person
First thing, after sampai mesti lah kena book bilik dulu. hehe. takut penuh ke kan.We decide untuk stay dekat Colmar Tropicale French Theme Resort. Tempat yang ada banyak building warna-warni tu. Target cuma cari bilik paling cikai je sebab nak tidur satu malam je.



So, masa book, receptionist tu kata to get lower rate better book by online. So I book dekat Booking.com. Alhamdulilah still ada kosong lagi yang paling murah. Tapi ambil masa around 2 hours untuk pihak Colmar Tropicale untuk terima booking kita. Please noted, kalau nak datang time peak period, better book by online compare walk in ya. Harga jauh lebih murah.So sementara nak tunggu lagi 2 hours, perut lapar sepanjang jalan kita makan dulu !


our lunch !
 Ada banyak jenis bilik dekat sini. So, we got bilik nama Camellia. Setiap hotel yang lain2 kat sini mesti ada restaurant tersendiri. Since husband request tempat yang ada makan nasi like local food, receptionist ni bagi la bilik ni. Sekali dengan maps untuk aktiviti seterusnya kat sini. Once book here, dapat sekali for breakfast untuk keesokannya. Then kita terus pergi check in. Hajat nak rehat lepaskan asar then start la pegi tempat-tempat menarik dekat sini.

Tadaaa, ni bilik paling cikai ke?not bad weh. sukaanyaaa furniture kaler putih. whoaa. 


After Asar, siap2 nak turun semula untuk pi melawat tempat best dekat sini. Nak pergi tempat yang free je. haha. lagi pun masa terhad. Tak padan mak buyong ni nak berjalan merata even dah tak berapa larat ni.haha. Actually ada shuttle bas yang boleh bawak kita ke tempat2 menarik. tapi ada waktu yang ditetapkan. So, tak nak rushing2, husband decide better kita pergi sendiri je la. tak jauh pun. kang nak menunggu satu hal.

 JAPANESE GARDEN

The first place kami jenguk kat Japanese Garden. Actually dah banyak kali usha tempat ni kat internet. Nak tau gak apa yang bestnya. hehh. Untuk naik ke sini kena menaiki tangga yang sangat banyak. Bila tengok tangga tu tergamam sekejap, larat ke mak buyong ni naik. Gulp. Oh takpe, InsyaAllah boleh. I dengan semangatnya naik la jugak perlahan2. Sambil tu husband kira tangga. Ada 88 tangga semuanya. Phew!


Bila tengok tangga tu tergamam sekejap, larat ke mak buyong ni naik. Gulp. Oh takpe, InsyaAllah boleh. I dengan semangatnya naik la jugak perlahan2. Sambil tu husband kira tangga.

 Finally mak buyung sampai jugak kat atas. Jenuh naik tangga, kena jalan turun naik bukit lagi tu. Orang lain dok pandang je mak yong gigih masa tu. haha. Nasib baik ada jual air kat area tu. So kat atas ada dua best places. We'ols pergi Japanese Garden dulu la.


Landskap nice wehh. Katanya ni first Japanese village yang ada kat Asia.


Biasanya tengok orang lain post kalau pergi Bukit Tinggi bila sampai tempat ni mesti try pakaian Jepun kat sini. Ingat free, rupanya sewa tetiba malas lah nak try. haha.Masa datang tu pun dirang dah nak tutup dah pun.


BOTANICAL GARDEN

Tempat seterusnya kat Botanical Garden. Sebelah2 je dengan Japanese Garden. Kat sini ada macam-macam spesis tanaman bunga. Tapi sayang tak explore semua pun. I cuma jalan sikit je. Dah mula tak larat jalan da. Heh. So sampai sekerat jalan dah berhenti. Jadi lah amek gambar sikit2 daripada takde kan. LOL



NIGHT VIEW

Sebelum Maghrib, kami pun balik hotel rehat. Tak sabar untuk aktiviti malam pulak.Seriously I cakap, waktu malam is the best. Even belum turun bawah lagi, just tengok dari tingkap bilik pun dah boleh tengok area luar yang sangat awesome. 


After Maghrib kami plan pergi dinner dulu dekat restaurant yang link sekali dengan our room. Menu nya ada western and local food. Seriously not bad. Chef2 macam menjaga kualiti makanan supaya customers puas hati. Actually part malas nak order makan pelik2 ni takut yang sampai indah khabar daripada rupa. Tapi sangat sedap okeh! Highly recommended. Really fit with the price.

Husband try veggies tom yum

I try pasta. Sedap weh!
 Masa tengah makan tu sebenarnya ada performance kat stage. Kat sini, setiap hari ada pertunjukan kat stage area situ. Boleh nampak jadual pertunjukan kat situ or boleh tanya receptionist. So sebabkan turun dah lambat and nak makan dulu, Husband sempat pergi lari jap nak rakam. haha. Lepas makan dapat la pergi tengok kejap. Baru je duduk dah habis dah. lol. Dapat lah tengok daripada tak dapat langsung.haha

Malam tu tak ada aktiviti sangat. Orang pun tak ramai dah. Sebab besoknya orang dah mula kerja. lol. So kami berdua berjalan sekitar Colmar tu macam dunia ni kami yang punya, Haha. Babymoon betul namanya ni. mihmih. As usual sambung amik gambar lagi. tak puas explore building cantik-cantik ni.



MORNING VIEW

Dah nak check out dah. Puas hati dapat settlekan aktiviti semua hari sebelumnya. So checkout pukul 12.00. Pagi tu dah tak ada nak buat apa dah. Cuma nak redeem breakfast je la. hehe
SELAMAT PAGI BUKIT TINGGI !

From our window's view
BUFFET BREAKFAST

Hari tu dorang buat ala buffet, so best la dapat makan semua. Seriously makanan for breakfast pagi tu sedap-sedap belaka. macam2 ada. Nasi Lemak seriously sedap. macam2 jenis air panas ada, pastry, kuih muih. Serious talk, memang terbaik kualiti makan kat sini. Biasa nya masa kita tengah makan one of staff dia akan tanya kita, How's your food? and mintak testimonial. Memang puas hati servis kat sini.


Makan puas2 sebelum gerak balik
So far, kami sangat puas hati sepanjang dua hari kat sini. I happy, Husband happy, baby pun happy la kan. Even jalan nak sampai sini penuh liku. tempat nya kecil sahaja tapi sangat terbaik! Thank you to my husband sebab plan trip pergi sini. Really recommended to all people yang nak lepak kejap2 santai-santai, suka bergambar, boleh datang sini ya.

Makyong was so happy. Baby also happy. hehe

Thank you for reading =)

Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign