Blog Farah Shahidah: September 2012

24 September 2012

owh Lona.. =D

Assalamualaikom...
korang suka kucing tak??or any haiwan peliharaan...
tak kesah la burung ke..ikan...rabbit ke...hamster ker....huu...
kalau anda adalah dikalangan penggemar haiwan peliharaan...
yeah anda boley lah join da kelab penyayang...
betapa anda disifatkan seorang yang penyayang....hewheww...

me too..!!actually aku bukan lah fanatik sangat pada haiwan peliharaan ni...
ye laa mostly sejak azali dah memang dilahirkan penyayang 
pada haiwan-haiwan yang omel ni kan....
dunno why makin lama sikit-sikit aku mula suka
bela ikan.. pastu testing2 bela kucing....
tambah pula aku ni ada perangai pelik sikit bak kata kengkawan aku..hewhew
pantang nampak kucing kurap ke...kucing jalanan yang mengemis ni...
mula lah tak sampai hati..rasa macam oh tak sanggup nak sepak-sepak ke..haha

makin lama makin perasaan simpati and sayang kat haiwan makin menjadi-jadi...
macamana sayang bila tengok baby...macam tu la aku rasa nak sayang hewan-hewan ni..over pulok..

okah nak story pasal Luna @ Lona ( called by my younger adek)hahah
iaitu kucing yng aku bela setakat ni paling lama lar...even baru setahun..hewhew
actually before ni penah bela kucing jugak tapi sayangnya tak lama...
because of my mak pantang kalau tau kucing 'prettt' dalam umah...
and ada femly aku yang alergi ngan bulu kucing...

so..tak dapat bela kucing..oww sedey sekali...then we decided lar bela ikan kelisa...
agak demand lebih betul...bukan senang bela ikan tu...
selera bertukar-tukar......and sangat sensitif nak jaga..

last year kitorang jumpa Luna..hewhew...

hi..!my name is LONA. =D

Lona ni lahir kat tadika mak aku...yes my mom works as kindergarden teacher..hewhew
so my mom told..perasan lar jugak ada sekor kucing bunting ni...
lama dah dok usha port baik nak bersalin kat tadika mak aku...
so finally mak Lona pon beranak lar and lahir lar tiga ekor kucing... satu Lona,satu kaler hitam legam..and lagi satu kelabu tak silap aku lar..(tapi da mati dah )

so everytime aku balik umah..my mom always dok cerita pasal kucing-kucing
yang bermastautin kat tadika tuh...
and aku rasa like want to merembat salah sekor anak dia...
takkan nak yang gelap tuh...
so last2 kitorang bawak balik si Lona ni..senyap-senyap...masa mak dia takde..hewhew

1st day Lona datang dia takut-takut je...
yelar rasa macam eh kat mana lar aku ni..
pe lar dorang nak buat ngan aku...hahaha...
we decided bagi nama Lona lepas tu...maen panggil je..

Lona was just kucing kampung biasa..
tapi sometime cam tak rasa pon dia kucing kampong biasa..
because of bulu dia cam rambut orang pon ada..harharhar... 
kaler kelabuu jee..
and biasa lar anak kucing memang agresif betul...
tak kira malam or siang..terlompat-lompat 
macam sibuk dok ajak main sekali pulak...
suka lar pulak tengok kerenah dia cam tu..haha
tapi bila malam yang agak payah sebab dia suka kacau orang tido..
mau di cakar nya muka aku...

untuk pastikan bulu-bulu dia tak melekat kat mana-mana..
kena lar jaga pemakanan dia...
so my mom yang dahulunya tak suka kitorang bela kucing...
last-last setuju lar pulak...hewhew..
mulanya mak ajar bagi makan ikan yang direbus dahulu....

seeloknya ikan kembong

and elakkan makan benda yang berminyak..
if still kecik lagi...2 ekor sehari dah cukop..pagi and petang...


so around 6 bulan cam tu lar kitorang bela dia...
like menatang minyak yang penuh..kakaka...
makin sehat and gumok..bulu makin cantik...
hewhew..
but one fine day tuu...
bapak aku tak kasi bela dah...so bapak aku suruh hantar kat tempat kitorang amek tu..
kat mana lagi kalau bukan kat tadika tu kan...
tau2 aku balik umah je Lona was gone...sedeyyynyee..
aku soh jugak mak aku bawak balik umah semula..tapi rupanya ada sorang macik yang 
rumahnya dekat ngan tadika tu dah pon bela..
I still sedey jugak lar but.. rasa macam lega at least ada orang kasi makan and jaga dia..
so lama-lama boleh terima ketiadaan Lona..

on this year jugak lar...dalam bulan 7 hari tu..
tak disangka-sangka..ada sekor kucing ni macam-macam dok usha 
depan umah aku...setelah diperhatikan..
ohemmji...Lona is BACKKK..!!!

tapi Lona dah dewasa sket lar...
bak kata orang dah jadi anak dara giteuww..hoho..
ye memang kompem itu Lona...
I kenal sangat tanda2 kat badan dia...
tak ku sangka...dia ingat jalan balik ke rumah aku...

tapi doesnt mean kitorang bela dia lagi...
dia just datang melawat jeeee...
dalam sejam 2...dia hilang balik..
tomorrow dia datang lagi...pastu ilang lagi...
then datang lagi....

at last baru la kitorang rasa cam nak bela balik la...
so excited pegi beli friskies...stok untuk seminggu...
Lona pun dah dewasa..so tak de lar sepanjang masa dia dok kat rumah...
time makan dia pandai-pandai lar balik...
hew2...

i love to sleep...sleep is my passion rite now..hewhew

perubahan kat Lona...bulu dia ada tambah kaler sket..
cam perang-perang gituew..
macam buat highlight kat salon pulak..hewhew...
one more is..Lona macam sudah pregnant..hohoho..
awesomee nye rasa..cam tak sabar nak tengok anak dia omel ke tak..hahah

sejak bunting ni asek tido je keje nyee

tido lagii

zzzzZZzz...

lagi.....

fesyen apa dia tido pon aku tak tau

now Lona is become apart of my family lar..
we all love Lona so much...
hewhew...even selalu kena buli dengan adik aku..si Tasya..
lepas ni rasa cam macam-macam aku nak bela..hewhew...
wait and see je.. =D

thanx for reading 
love,
farahshahidah

E- day lagi....


bismillahirrahmanirrahim....
hye semuaa.. =D...
wanna shares some moments yang happend in my big family baru-baru ini..
sabtu lepas... on 22 sept...
my makcik or adek kepada mak aku yang ke -13...
bertunang sudahh ngan pilihan hatinyew...hewheww..

taraaa...ni la macik gue...namanya Haslinda

macik aku ni antara yang close la dengan aku...weehuu...
kalo ade event ke yang related dengan keje dia..
or pi jalan2 mana ke... dia rajin la mengangkot anak buah
ikot sama termasok la aku...hehehe...

disebabkan adek beradik mak aku yang ramai sangat tuh...
maka kekurangan la pangkat2 nak dipanggilnya..
ye la..paklong..pakngah..pakcik..pak andak..
maklang..mokde..pak itam..makteh..and so on...
so yang bawah2 dh tak tau nak panggil apew..heee...
so sejak kecik we call makcik aku ni Bibik..hewhew..
tapi bukan bibik orang gaji okay..haha


okayh...majlis diadakan di kampung atok aku...
betol2 sekangkang kera dengan rumah aku..hewhew..
kat kampung Ulu Duyung, Bemban...


bibik with her hantaran..tema merah 

her left ...was my Busu.. 

mereka kata..when my busu wear her spectacle..ada iras my arwah nenek..

bibik with adek beradik perempuan..tudung purple was my mom

disebabkan ketiadaan nenek..so my nenek busu..adik kepada arwah
mewakili this E-day

majlis mula after Asar..but... after zohor was kenduri tahlil...
masak-memasak semua dihandle oleh all my relatives..
by the way..usha sket hantaran handmade by macam2 tangan...hoho..


harus lahh ada sirih junjung...created by my Mak Teh

kain pelekat ya ya ya.. made by my mom..

marble cake by my Mak Long

buah-buahan..

cokelat.. made by Bibik herself

kek..

baju melayu..

telur..

cheese tart..yummy...feverett akuu..!!abes aku da keje kan

ni yg special sket..looks like nak bagi hantaran cili..tapi actually agar-agar..jgn tertipuu

bunga rampai...

baju tunang

semua orang ada contribute something la jugak dalam majlis ni..
i like those hantaran...
it's simple but niceee...

setelah pihak lelaki sampai

sesi sarung cincin

with bakal mak mertua

semua sebok jadi photographer

tu dia..bakal pakcik gue..donno what to call him after this..
should we call " Pak Bik" ?hahaha

femly captured


saye harus jadi orang kuat jugak..hahaha..
tu yang sbelah tu pon da tunang orang dah


Alhamdulilah..everything berjalan dengan lancar seperti yang dirancangkan...
sangat seronok bila sama2 gotong royong bila ada majlis tak kesah la 
tunang ke..wedding..
and i'm proud ada relatives sebesar ini....

thanx for readingg...

love,
farahshahidah

21 September 2012

cantik itu bonus

bismillahirahmanirrahim.... :D

holla readers...

korang pernah rasa tak kadang kala dunia ni agak  tidak adil??bukan kata dunia laa..
tapi orang-orangnya...
yes..I admit...bahawa adalah fitrah kepada manusia suka akan kecantikan...benda2 yang cantik..
yang menarik dan tertarik...hewhew...
tetapi sayangnya adakalanya bila sesetengah manusia tu suka akan sesuatu benda yang cantik..
mula lah ada ketidakadilan disitu...
haihh..aku ni cakap macam berkias2 la pulokk...

aku bukan mengungkit atau mahu melahirkan ketidakpuasan...
tapi as pemerhati and manusia biasa jugak....
aku sering terjumpa dengan situasi2 macam ni,...

korang sure penah perasan situasi macam ni kan,,..
once sesorang tu ada pakej yang agak cantek sket..sure dia yang mula2 sekali dapat perhatian...
people always like that..tanpa melihat dahulu kelebihan yang sedia ada...
amat kasihan pada yang mereka2 yang kurang pakej menarik...
perlu bekerja keras..berusaha untuk bersaing dengan mereka yang lain..

dalam sesi interview or even audition ke...
kalau kau ada pakej cantik je.. sure dah bukak 1 green light untuk kau diterima...
like people said... orang akan menilai kita from first side...
mentaliti semua perlu diubah...
jangan mudah 'terpedaya' dengan kecantikan seseorang yang belom pasti...
jangan mudah tertarik dahulu...
aku bercakap berdasarkan apa yang pernah aku perhatikan...


aku pula seorang yang susah untuk kata someone tu cantik...
yes..i admit it...but once aku kata orang tu cantik..maka betol lah cantik orang tuh..hahahah
bukan ego untuk memuji...but pujian tu memang ikhlas orang yang betol2 cantik dimata aku..hewhew...




so betapa pentingnya menjaga penampilan diri..da tak boley sememeh and tak semenggah
cam zaman dahulu kala..mereka yang sememangnya cantek sejak azali sudah pasti bonus untuk dorang..
tapi like kita yang biasa2 ini.. (owh sadiss)..perlu take note !
so soon..aku dah nak praktikal...later lagi dah nak keje puleee..
owh betapa tidak bersedianya aku mahu melalui zaman ala pekerjaan...
rasa macam kanak2 ribena pegi sekolah tadika pon ada..hewhew...

owh apa yang sedang dibebelkan ini..hewhew...
dunno why hati aku tiba2 tergerak untuk mengupdate pasal ni...
mungkin after tengok audition program2 realiti kat tv...ada situasi yang sama
sering berlaku depan mata or even hanya dengar daripada orang...

ye memang tak salah kalau kita sukakan sesuatu yang cantik..
ni lah realiti kehidupan yang kita kena face it...
kekadang semua bergantung pada rezeki dan nasib..
semoga dalam apa-apa situasi pon satu hari nanti...
kita tak dinilai dengan luaran semata-mata...
Insya ALLAH...

thanx for reading =D

love,
farahshahidah




20 September 2012

new semester...new hope =D

Bismillahirrahmanirahimm...

Assalamulaikom to all followers even stalkers and readers....
aku datang lagi dalam entry baru kali in this new semester...
pejam celik...pejam celik lagi..now aku dah part 6...
what a long journey I have been....phewww.....
rasa seperti sudah bertahon2 lamanyaaaa aku dok belajar...belajar dan belajar..
pengalaman demi pengalaman aku faced it...
campur dengan suka duka semua....

kalau dihitung belajar dari tadika till now...rasa dah puluh riban wang ringgit dikeluarkan
pluss.....tenaga...masa...and many moresss...
pengalaman belajar degree Accountancy kat Uitm ni tak seindah yang dibayangkan...
satu demi satu cubaan..dugaan dan ujian aku kena hadap...
benar kata orang... biar susah dahulu...

mungkin jugak memang salah sendiri.. kurang effort untuk mendapatkan sesuatu..
terlalu selesa dengan benda yang sedia ada...
sekali jatuh..bukan senang untuk bangun semula...
but i still force myself to wake up from mimpi yang tak pasti...
stil mencuba...dan terus mencubaa...

aku tak salah kan sesiapa...mahupun takdir...
Allah sedang menyedarkan aku...
ye aku redha with everything..........

so  this new semester... i just need support daripada semua yang mengenali...
aku cuba melawan perasaan rendah diri... low confident...and so on...
so aku kena happyyy sentiasa ... i must make sure that seolah-olah there's nothing happen..
okayy...fullstop..!


let's back to main point..!!!hehehe...
aku sangat berpuas hati dengan jadual semester ni...agak rileks laa...
and FYI..new semester ni jugak...aku berpindah dok umah sewa..hewhew...
before ni aku tinggal kat Asrama Yayasan Melaka or kitorang panggil AYM.. (ayam)

ramai mempersoalkan why aku tetiba pindah..hoho...
takde sebab apa pun...actually aku sudah bosan tinggal kat AYM tuh..
saje mau tukar angin...tak boley ka??

plus..for new spirit lar jugak..aku tinggal kat Pangsapuri Tun Perak..
betol2 belakang The Store...
tak jaoh sangat laa...tapi still need to jalan kaki...
aku mau ajar diri aku alert sket tentang uruskan masa...
lagi dekat aku dudok lagi laa aku lekaa...seleka2 nya..!!
more updates later tentang tempat baru yang aku stay ni...

just I hope you guys semua doakan kesejahteraan saya ye...
plis pray for me...and hope I can do it for this new semester...
semua berjalan dengan lancar..semangat tak macam yoyo..hewhew...AMIN =D

thanx for reading this entry ..

love,
farahshahidah


Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign