Blog Farah Shahidah: March 2011

30 March 2011

ini namanya dugaan


Assalamualaikomm...!!

Jadual final exam untuk semester ni dah pun dikeluarkan...
tersangat la terkejot+terpegon+speechless+terkesima+
dan ter...emm..apa2 aje lar kan...


mana tak nya...jadual yang diorang buat tu sangat lar
menyiksa zahir dan batin kitorang...
tak penah2 kena camni.......
final exam bermula 23 hb April....ada 2 paper..
next on 24 hb April...
next lagi 25....
30 hb....
and da last one is on 10 hb...see??


dasat tak dasat jadual kitorang....
semester nie memang sangat dugaan bagi aku...i told u..!
but i still need to face it...
memang tersangat lar menguji keimanan dan ketakwaan aku ni..heheh...
nak aku list kan??
em memang tak lar...hanya Allah aje yang tau -_-



but i really hope that ada hikmah disebalik dugaan2 sume ni...
so i assumed that aku diuji dengan semua nie supaya aku berfikir lagi matang..

aku berharap sangat :

wa tak nak lar stress meraban...
wa tak nak lar kat takok yang sama je kan...
mintak Allah beri kekuatan pada aku...
kesihatan tubuh badan...
aku fokus on whateva yang aku buat
diterangkan sikit minda yang tak berapa nak terang...
dijauhkan daripada kemalasan tahap maxima..
dipelihara daripada perkara mazmumah
tak tinggal solat..!


p/s:doakan kejayaan bersama =)

thanx 4 readinggg




25 March 2011

matlutfi...!! ko memang lawak giler... !!

Assalamualaikommm..!!


zaman teknologi it sekarang nie...
senang aje seseorang tu boley jadi pemes....
sepemes yang tak disangka...!huhu...

actually dalam pada aku sebok berfb-ying...
meng-usha2 page kawan-kawan aku....
mata nie asek tertumpu pada nama MAT LUTFI..besh giler...
MAT LUTFI itu la..ini laa...kat post diorang.....
aku pon naek pelik dan heran serta merta...
sape lar pulak gerangan Matlutfi lak uh....


aku pon dok usha google..u-tube bagai...
semata-mata nak tau siapakah Matlutfi...hehehe...
rupa-rupanya...ini ha....




Matlutfi nie bukan lar artis ke blogger pemes ke...
tapi dia nie seorang yang sangat kreatif lagi superb kelakaunye...
tak tau lar aku ketinggalan zaman ke hape ke kan..hehehe...
maybe dah berjote orang dah kenal die...
tapi aku baru kenal sapa mamat nie...wink~~


dengan masokkan video ciptaan dia tu dalam youtube je,..
dah buat dia dikenali jugak lar...heheh..
mana tak nya semua lawak2 dalam video dia tu memang besh...!
boley jadi pelakon iklan petronas pon boleyh..hahah...


nak usha mamat nie..ops bukan tackle..
tapi kalau nak usha video dia pada sape yang lom kenal...
sila kik INI
aku jamin korang akan tergelak besar...hahaha...
dengan muka selamba...but lawak dia even poyo tapi ada mesej okay...
memang sempoi lar dia ni...



dia nie student kat one of universiti kat perth, Australia wokeyh..
umor sebaya lak tu..1990..kui3...
semua video dia aku dah khatam tengok...
mau tak guling2 aku gelak..hahaha...










macam2 karakter die leyh bawak...
then kalau ada 2,3 watak suma dia sendiri yang lakonkan..
tu yang besh tu...
1st video dia was video yang dia dedicate kat mak dia..
sweet lorh...tak padan ngan loghat kedah...
but he speak english very well okay...!


aku tak nak cakap banyak...kau orang boley la usha sendiri..hehehe
dia pon ada fan page dia sendiri okeh... =)))



thanx 4 readinggg =))))

20 March 2011

port ber'discussing'

Assalamualaikommm =)


Jumaat malam hari tu...aku dengan budak group AUDIT aku
lepak McD nak siapkan assigment kitorang...hoho
biasa lar mane lagi port yang ada untuk buat discussion
kalau tak McD kat Melaka ni..kan?kan??
kalau ada sila bagitau kat mane...hehe
plus McD ada wifi..so senang sket la kan nak buat kerja...



McD Dataran Pahlawan sape tak kenal kan??haha
memang lokasi strategik budak2 lepak situ..
kalau nak overnite paling selamat la kan...
hahah...boley kau online...makan..borak2..gosip2 semua..ngee~~


masa aku lepak malam tu..ley tahan ramai lar..
naseb ade gak space untuk kitorang buat keje....
macam biasa lar orang lepak nak online free kan...
macam2 jenis manusia ada malam tu...keh3




yang pergi marnie,aku ngan bella...



syed ngan aien pon ada....



sebelom buat keje makan dulu....yum3




yum3 lagiii...



aku tak habes ngan makan aiskrim..tengok uh aku mam choco-top..
mak aih besar gedabak...




dah eat punya eat...pe lagi sambong keje lar kan...
actually kitorang buat assigment for AUDIT...
kitorang kena review pasal internal control pasal sesebuah company...
next week nak kena hantar,...
so thats why berpulun2 menyetelkan tu.....



we all interview abah si Bella ni..kui3....
Company Powertek Bhd...



masing2 ngah khusyuk taram ayat bombastik..
bukan senang nak buat ayat......ye lar semuanya fakta...




punya bertungkus lumus buat..finally siap jugak...!!


dekat pukol 2 lebey jugak kitorang check out dari situ..hahah...
rasa macam baru kol 12 je...kui3...
tapi sempat jugak aku jumpa ngan budak2 Uitm Lendu aku dulu..
mostly budak uitm Lendu memang cari port kat McD situ...
aku jumpa Mira Syafiqah...Diba Mescom.... Qiqi ngan aweknya Salina budak Art n Design..
yang laen tu kenal muka je laa..haha...
and paling tak ley belah....
sempat trnampak kawan masa aku penah belajar kat KPTM KL dulu...Nas..........
tapi tak tegor pon =(..


anyway..thanxx 4 readingggg...!!!!! =)



19 March 2011

habit bangun daripada tido..

Assalamulaikomm...

penah dengar tak ada sesetengah orang selalu terbangun pukul 3 pagi??
seolah2 ada yang kejotkan dia soh bangun...
terbukak aje mata...tengok jam..aik pukol 3 tepat??
bukan sekali dua..tapi boley dikata hari2....

kalau ada sila komen aku..hehehe...
memang ada..aku lar orang tu..kui3...
cerita bermula...habit nie jadi kat aku masa aku sekolah menengah...
agak selalu jugak lar...
dalam seminggu tu boley dikatakan 3-4 kali aku aku terjaga tengah malam...
bila terbukak mata aku cari jam...
kompem kol 3 tepat...tak penah kol 2 ke... kol 4 ke...


sampai aku rasa agak pelik...
apa dah jadi kat aku ni kan....
kawan-kawan aku yang lain tak de pulak terbangun cam aku ni...
bila dah terbangun..mata dah tak boley pejam...aish..


so since agak kerap terbangun...
aku crite lar kat diorang nie...
so diorang pon suggest better study lar time2 terbangun tu...
then ada jugak aku buat..kalau tak pon..aku kejotkan diorang bangun study..
ada pulak yang cakap..maybe tanda2 aku disuruh bagun solat tahajjud..


so aku pon ada jumpa beberapa artikel yang menyebut...

kalau terjaga tenga malam tu ia satu anugerah daripada Allah..
Allah kirim malaikat untuk mengejut hambanya supaya beribadah kepada Allah
So sebagai terima kasih kepada-Nya
mintalah apa-apa doa walau pun sedikit dari-Nya..

kalau kita sedar..kemudian kita terus sambung tidur tanpa ucapkan apa-apa..
then malam seterusnya pon tak ucap apa-apa
malaikat tidak akan lagi datang untuk mengejutkan kita...



zikir nie dibaca jika terbangun tengah malam...


maybe masa tu Allah beri aku anugerah..
tapi sayang nya aku tak ucap apa-apa pon bila terbangun tu
now aku tak da pulak terbangun macam dulu...
=(


tapi laen pulak habitnya..
sekarang if selewat macamane pon aku tido..
sampai ke subuh pon...aku akan bangun dalam kol 9-9.30..
biasa orang kalau dah tido lambat..
mau sampai tengahari baru bangun...*sesetengah orang lar kan..hehe
tapi laen pulak aku...ayark..macam2 hal..
kemungkinan dah terbiasa kat umah...
time2 camtu lar mak mula jerit tolong dia buat keje...hahaha


bila dah terbangun mula lar kebosanan tahap gaban...
tengok orang tido mak aih masyuk gila...
nak tompang sekali tak boleyh nak tido lagii...
disebabkan aku bangun kol 9 pagi tadi ni laa..
aku pon dapat satu idea pasal habit bangun tido aku ni........=P


okayhh thanx 4 readingg =)

Saya Join Bloglist Yuyu Zulaikha..

Assalamulaikom... =)



kali ni aku tiba-tiba terasa nak join dalam bloglist kakak manes ni...
sape lagi kalau bukan Yuyu Zulaikha..
kenal??tak kenal sila kenal...hehehe


Yuyu nie comel orang nye.....
blogger tegar...aku suka baca semua entry2 dia...
so hope dapat ar join bloglist Yuyu ni..hehehe

okayh thanx 4 readinggg...!!! =)





18 March 2011

sekarang saya pula ganti mak beli barang dapor..

Assalamualaikomm...!!!

hype readers semua...!
baru balek dari shopping barang dapor...hoho
shopping lar sangat kan....=P

dah berkali2 beli barang dapor tiap2 minggu...
tiba kali ni dapat satu akal nak post kat entry pulak..muahhahah..
terasa macam emak2 pergi pasar cari barang dapor pulak...
em yup..bakal emak lar tuu..heheh..


since dok umah sewa kena lar pandai2 budget..
belanja umah semua...
from api air...belanja dapor...sewa..duet minyak..belanja harian semua kan...
so everyweek kena lar 'tong2' satu umah...
standard la tu dok umah sewa...kan?kan?

tiap2 minggu we all akan cari masa
merayau ke tesco..mydin..JJ..takpon paling masyuk Pasar Besar Mc..
membeli stok laok paok..barang2 basah..kering semua..
untuk seminggu....yeahh..!



macam2 dihangkotnya...
tak ketinggallan barang2 sendiri...
satu troli penoh barang kitorang aje..
kekadang mengalahkan femly beli barang.......
ni baru sket aje yee.....


tiap kali aku ngah beli barang dapor...
ada aje mata-mata yang dok pandang kitorang...
seolah2 jakon tengok budak baru nak hidop macam we all ni beli barang...keh3..
jangan dipandang enteng kami ya.. =D


tapi aku paling seronok kalau pegi pasar besar....
macam-macam ada wa cakap..!!
seronot...rasa nak hamek semua tuu...
mana tak nya kat pasar fresh2...baru angkat dari laot punya..!
even bersesak2 tapi langsong tak kesah..
macam2 jenis sayor,ikan, mende pelik2 ada...
sampai kau naek kecoh tengok semua tuu...






dah bayar..sila jalan...



sesi hangkot masok bonet...
stok untuk 1 week..harap cukop.. =P
plus model tambahan..ngee



kata macik2..dah boleh kawen dah ni...
ouwh tak..tak...belom layak lagii..kui3..
mak maybe tak bape yakin aku handle belanja kat umah sewa...
no worries mak..!keh3...


thanx 4 readingg...!! =)

16 March 2011

cantiknya senyuman dia..!!

Assalamulaikomm readers...!!


juz wanna share something...
which is i really adore with beautiful smile...!!


here are some celebrities with a cute and sweeeeeettt smile....ngee~~
suka..suka..suka.. =)


hoho..i guess...teeth play an important role in beautifying your smile okayhh....
let see yah......




stacy...wif gigi berlapisnya..




shila..



dian sastro...




nia ramadhani...





puteri fateen nasuha...





liyana jasmay...




model lip ice..bibir paleng menawan..Lisa Surihani..






Fauziah Gous...




Bienda...




ni paling aku suka...Acha..hehe..



but..no worries ma dear...ur smile semua santek2 dan tomel2 belaka...
so..senyum2 lar selalu...
ur smile make peoples around u happy wif u...!!!

14 March 2011

aku nyampah kalau......


HOMEWORK
aku dah catatkan dah homework apa today..last2 aku tak buat..reason nya
aku tak jumpa kat mana aku catat omwork tuh...
nak kena belasah ni..!


MIMPI
aku punya lar syiokk mimpi besh kan....
mimpi nya panjang giler...bila bangun je...aku punya lar excited nak cite kat orang pe aku mimpi...
tiba2 lak tak hengat..em..hampehh


MESEJ
bila terdengar bunyi mesej masok..punya lar excited berlari
nak tengok mesej sape tu...
last2 mesej dari si "hotlink"oh baek tak yah..:P


WAYANG
si director asek buat cerita cinta...yang mana si aweks ngan pakwe terperangkap
dalam sebuah pulau...sampai 2,3 hari...
pastu e2...tertangkap cintan pulak.....oouhh.sudah basi la wak..!


SHOPPING
bila sen tak da...pi merayau shopping mall sana sini...
semua yang kau nak and idam2 kan kemaen nampak aje depan mata...
macam seangaje ditayang2...tapi bila dah ada fulus....
mula lar teringat barang yang kau nak rembat tu...tiba2 tak jumpa lak...
owh jam tu ler tak jumpe ek..kejamm..!


RAJIN
ni lagi tak boleyh belahh...bila mood rajen mula lar nak menguasai diri..
masa tu lar ada anasir2 jahat yang dok kacau..
menggoyahkan iman aku ni...damn..!


SALES GIRL
bila masok kedai mana2 je...tengah sebok2 pilih barang...
ada je orang follow kita...ouh lemas den...
macam aku nak curi lar pulak


EXAM
paling2 tak besh bila macam nak rak study...
tiba sok pagi nya dalam exam..bukak kertas..pehh..
tegok soalan teros blank...!!


PEROKOK
aku tak kesah sebernarnya kauorang yang nak merokok ni...
tapi pada si perokok2 sekalian..tak perlu lar dengan rasa bangga merokok depan aku..
wa tak gemau la..:P


KARAOKE
bila mood ngah masyuk nak karaoke...sound system lak k.o
peh..baek kau karok kat jamban belakang umah nenekmu je...


FACEBOOK
kurang selesa bila ternampak post2 cintan cintun kat fb...
bukan jeles..harap maklom...
tak perlu show off kot...


LELAKI
em lelaki yang bergantong pada perempuan..huh


PEREMPUAN
bajet brutal..tapi tak brutal mana pon...

ORANG
manusia kerek..cam bagos...angkoh...berlagak dan sewaktu dengannya...


BLOG
bila ada idea mencurah2..tapi takda internet...
bila ada internet...idea lak tak de...camne tu???






13 March 2011

game mania..!!

Assalamulaikomm...!!!

hype everybody..!!korang kaki game tak??
tak kesah la game pc ke...game miniclips aje ke...game boy ke..
ps ke...hape2 aje lar kan...janji game...
aku ni tak de lar kaki game sangat...hehe....
tapi sekali dah menceburkan diri tu...
leh jadi addicted jugak sometime...ngeh3



story bermula...masa aku diploma dulu....
dalam sem 2 cam tu lar...kitorang memang sangat masyuk maen game...
bukan ps ke hape...game yang download dalam laptop tu...hehehe....
masa tu boley kata sape2 yang ada laptop sume ada game dalam lappy diorang...
kalau tak de copy lar dari lappy sape2..
tak pon install cd game tu masok dalam laptop memasing....



tak terkecuali aku...hehehe.....
macam2 pattern game aku maen....
memang sangat seronot lar kan...
kalau boley sume game aku nak khatam kan..hehehe....
macam tak de keje laen pulak kan...:P
bukan tak ada keje..tapi saje cari keje laen...hehehe....
menghilangkan bosan dok asrama lar katakan...



aku ada maen game ni tau................
Plant Tycon..
best game ni...leh maen kawen2 kan bunga...
means cipta bunga sendiri lar....


see??men tanam pokok bunga dalam pasu..leh kawen2 kan pokok...
pastu ngan tak sabarnya tunggu bunga apa yang keluar..hehehe



then jual ar kan market....depend pada customer2 yang lalu lalang tu lar...
nak beli ke tak...hehe...so dari situ ler kite earn profit..!





Virtual Villagers...game ni pon aku suka gak...
tapi amek masa lar kan...game ni cam kita kembangkan satu tamadun tu tau...
so boley beranak pinak...tingkatkan teknologi...bina rumah..macam2 lar..besh..
cam real ar gak....




game ni even tutop pc pon dia leh idop...
bukak2 lappy je...mesti ada perubahan kat orang2 tu nanti....
makan masa jugak lar....




Farm Craft...game berkebun...ha ni pon besh jugak
boley tanam2 macam2 jenis sayur...buah bagai




bunga pon ada jugak...pastu jual....
setiap level semua kena buat....and kena follow lar instruction dia...
dia nak bape bunga kena jual...buah brapa bucket kena jual....hehehe




Hell Kitchen......
yang ni pon okeyh jugak tau....
gem serve makanan ala2 kat hotel....
Hell Kitchen ni kan memang ada tayang kat tv...
ni dia buat bentuk game pulak....



tu yang la chief tu...kalau kau lambat serve dia buat lar muka bengang...
and silap kau kena carot...
memang dasar kat neraka lar kau..hehehe




Diner Dash...emm sure ramai penah maen game ni kan??
ni pon game serve2 makanan jugak....
game ni ada banyak part....
atas kapal ada...restaurant ada...kat stadium ada...



Farm Frenzy.......
game ternak haiwan..keh3...macam2 kau boley ternak...
cam lembu...kambing...babi pon ada...ish...ayam....
pastu hasil dia boley lar buat pizza...cheese cake...macam2 lar kan....
dia ada time limit lar nak process makanan tu...

ni Farm Frenzy untuk Pizza Party




Cooking Academy
ha yang ni pon antara yang menarik jugak...
men blaja masak2 ngan chef kat academy ni..cehh konon lar kan...
siap ada test praktikal lagi tau...
and siap di beri grade..kui3...
dati ajar potong bawang sampai lar serve makanan...hehee



actually banyak agi game yang aku maen...tapi ni antara top feveret aku lar masa tuh....
hehehe...addicted ya amat masa tu...
balik kelas je dah melekat depan lappy......
orang fanatik tengok cite korea masa tu...
tapi aku layan game....hehehe............
sekarang dah masok degree..aku dah tak maen game ni dah...
satu game pon tak maen...cian....
bukan apa...juz tak termaen je ....kui3.........



okayyhh...thanx 4 readingggg :)))

11 March 2011

angan-angan mengepet tapi possible

Assalamulaikomm...!!

Hype dearest followers =)
currently tengah study for test ETR 300 (entrepreneurship)
so mood bukak bisnes meluap2 lar kan... *kononnya .. -_-


so alang2 menyelok pekasam...
pale ku mula lar berangan2 yang kemaen..hehehe...
kalau diberi peluang untuk buat bisnes one day.......
pe bisnes lar aku nak try kan...hehehe...


untuk pengetahuan semua..ceh2..
seumo idop aku..aku tak pernah join apa2 bisnes..
langsong tak pernah okeh..!!
yang kecil -kecilan pon tak penah..!!
tolong jual makanan ke ape ke..
pon tak pernah...
senang cite apa2 je yang melibatkan jual2 ni...
sian pon ada jugak....
tak ada pengalaman kan.....


tapi aku ingat lagi lecturer penah gitau...
dalam banyak2 pekerjaan yang boley bikin kita kaya...
cuma BISNES and POLITIK je..!
setakat kau kerja gaji dapat tiap2 bulan belom tentu kau dapat kumpol harta..
dalam Islam pon sangat menggalakkan kita join bisnes..!


wookeyyh...straight to da point...keh3..
antara angan2 aku lar kot kalau diberi peluang buat bisnes sendiri
besar atau kecil lar kan.........




ini bukan jual mekap ye ..hahah..kemungkinan aku nak try buat bisnes
andaman..hahah..cam teror mekap2 pulak kan =P
aku suka tengok orang yang dok tenyeh2 muka ni...cara dia apply mekap semua...
and terasa nak tuntut ilmu le pulak..hahah...
bisnes tu je sambil2 lan je kott...:P





barbie doll???ape kaitan lak ni??
disebabkan kechentaan aku and habit aku yang tak boley belah..
sampai sekarang pantang nampak mende2 camni kat mana2 shopping mall
tenong sampai tak kelip2...
maka adalah lebih bagos kalau aku buat bisnes kedai Barbie Doll..heheh..
tak ada lar pelik sangat kan???






kalau Barbie Dolls tu terlalu specific sangat...
senang aku buat aje bisnes toy shop...
jangan kata Barbie Dolls...segala jenis mainan pon boley di sumbatkan kat kedai tu nanti..
juz congkak dan seangkatan dengannya je tak da..keh3







kalau pasal makanan lar kan...dalam banyak2 makanan aku teringin nak buat bisnes brownies..
yummy...kalau leh nak buat recipe sendiri lar kan..hehehe
pastu ada brand sendiri...wahh..berangan tak le belah




nama pon berangan memang lar tak terjangkau dek akal kekadang tu kan...
tapi no wonder lar angan2 tu akan menjadi jugak one day...
aku just planning je...hehehe....
mood nak test ETR lar katakan...
*ouhh..poyos nyee..


okayhhh..thanx 4 readinggg =)


10 March 2011

orang minat shah rukh khan tapi saya...

Assalamulaikomm....!!


nak story mory pasal cite hindustan pulak..!!hahah
almaklom lately ni tertengok pulak dah cite2 hindustan...
mula laa rasa masyukk cam dolu2....
zaman fanatik hindustan yang tak dapat disangkal lagi..keh3..


zaman sekitar umor baru cecah sekolah rendah...
dah pandai tergila-gilakan pelakon hindustan...
asal cite hindustan start je..mula la muka ini terpampang depan tv..
tak kelip2 langsong...
sampai mak dok teriak terjerit2 pon tah perasan ke tak...hahah...


di tambah pulak bila ada selingan lagu2 nya...
mula lah bangun nak tiru sekali joget si Kajol tengah menari tuh...:P
sampai most lagu2 cite2 yang tengah pop masa tuh di hafal nya..!!
sampai mak pon naek terkejot...
kanak-kanak ribena ni kemaen teror menghafal lagu hindustan..
memang tak boley belahhh..



itu cerita lama..hehe..
zaman kegemilangan aku ngan cite2 hindustan...
sekarang bukan dah tak minat....tapi nak tengok selalu memang haremm...!
plus pulak cite hindustan zaman sekarang dah tak setanding cam dulu...........
sekarang terlalu modern mengalahkan cite mat salleh
baju tak cukop kaen....
and sampai kau orang tengok pon..ingat cte omputeh...rupanya hindustan..!


tapi minat aku tetap jugak ngan hindustan...heee..~~
layan lagi okay....! :P
kalau orang tergila2 kan si Shah Rukh Khan...
aku gilakan si dia niiii...........



Arjun Rampal




Kalau orang terloncat2 tengok Salman Khan or Amir Khan..
aku pulak syiokk tengok yang niii.......




Syahid Kapoor



sape kata tak heran ngan Shah Rukh Khan, Salman Khan,Hritik Roshan suma...
juz bagi aku diorang terlalu 'Senior' kot..hehe...
dua mamat ensem atas tuh antara orang baru yang patot naek la...
sebab diorang berlakon mantap and besh..
ngan muka ensem cemtu...:P


okayyhh..thanx 4 readinggg..!!!
Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign