Blog Farah Shahidah

shushivid

11 November 2017

Apa menarik kat JB : Tengok lampu and show house kat Ecoworld Kota Iskandar

Assalamualaikum and hai ! =)

I stay Johor dah setahun da pun. So bila stay sini sometime ada orang mai JB mesti tanya kat JB ada tempat best apa eh nak pergi.Lulz. Actually masih dalam mood explore lagi apa ada dekat JB. So far banyak tempat jugak dah pergi. Memandangkan masih kat JB lagi, and mungkin akan pindah Melaka semula lepas ni, I just wanna share la port mana kalau nak lepak kat sini.

Last time, I baru tau ada satu tempat ni baru bukak kat area Kota Iskandar. actually ia projek perumahan baru kat JB ni. kalau tanya harga memang tak boleh dengar la. So here we spent time dengan kengkawan husband kat Ecoworld Gallery @ Eco Botanic. It was a showhouse and ada jugak taman2 ala I-city giteww.

Once bila dah masuk kat kawasan Ecoworld ni buat korang rasa macam masuk ke perkarangan istana. Seriously cantik ! Agak2 kalau orang nak buat photoshoot pre wed ke post wed ke boleh tak eh.haha

masuk pintu entrance yang tersergam indah


Untuk masuk sini free sajer. Sebenarnya masa datang sini pun tak tau apa ada kat dalam. Yang penting untuk masuk kena register online. Nanti ada staff yang jaga pintu entrance tu tunjukkan. Maximum 6 orang dewasa untuk satu register online.

and then akan diberi gelang getah ni menandakan dah boleh masuk ya!
Masa pergi ni it was in evening. So lampu-lampu semua belum bukak lagi. So we just lepak dengan playground. memandang kami semua dok bawak anak-anak. memang suka la bebudak ni main kat payground.

awak je tak dapat main playground lagi. mihmih
Untuk tengok show house tu kena naik atas. kat situ ada beberapa rumah display kot-kot sesiapa nak beli rumah ke kan. boleh lah tanya staff kat situ.
naik tangga ni jumpa la show house tu

suka sangat view rumah ni

interior dalam yang superb cozy. tau lar kita minat pepel. haih

berangan sat nak dapat rumah macam ni. gulpp
Ada dua tiga rumah display yang boleh masuk untuk tengok the ideas. memang sangat cantik dekorasi, struktur rumah yang sangat simple tapi still nampak elegant. Every bilik ada toilet. Sempat berangan deko rumah macam kat situ.haha. Lepas tu plan lepak kat luar show house tu. tengok view lampu2 ala I-city.

niceee kann...

fefeling fairy tales

motif?
kat area ni ada bukak stall jual makanan, bubles, mainan kanak-kanak. So nice lah kalau nak ambil gambar kat sini. bebudak kecik memang suka la. kita as parent dok pantau je la. mihmih.

view dari lepas entrance


So kalau dah berdekatan dengan Kota Iskandar ni boleh lah nak singgah santai kat sini menikmati view malam kat sini. Sometime ada jugak event kat sini. Kot2 nak usha harga rumah idaman ke kan. hehe. Nak tau lebih lanjut pasal Ecoworld ni boleh la terus pergi tengok kat website ni ya 

http://ecoworld.my/

Thanks for reading =)

09 November 2017

Idea nama Ahmad Naufal

Assalamualaikum and hai !

Currently Ahmad Naufal dah pun masuk 4 bulan. How time fly so fast. Syukur dalam tempoh pembesaran dia, I dapar monitor dia sendiri, full time bersama dengan dia. Bila I throwback balik saat lahirkan Naufal it's was the best moment. Semua mak mak mesti rasa benda yang sama. Buatkan I sedar yang anak sulung ni yg memula pembawa sinar dalam satu family tu. He change me a lot. 100% berubah. Status, gaya hidup and so on. Macamana boleh kasi nama Ahmad Naufal?

Ahmad Naufal masa kat dalam wad lagi
Okay. First thing masa decide nak cari nama dulu, I blur sikit pasal nama baby boy. Kalau baby girl serah je pada I. Macam2 idea ada. So I serah pada husband. Cari punya cari ada beberapa nama da shortlisted. Cari kat google la paling banyak. Husband pulak bila satu nama jumpa mesti kebetulan nama tu sama dengan kawan dia la, cikgu dia la jiran dia la.haha. Atlast we decide cari nama pangkal dulu. Biasa budak lelaki depan nama Muhammad kan? I tetiba decide nak nama depan tu mesti huruf below daripada huruf M. I still remember, duli time sekolah penah baca encyclopedia pasal Tun Dr. Hasmah. Beliau bubuh nama anak dia dengan huruf M pada pangkal nya sebab nanti dalam list nama kat sekolah tak ada anak beliau awal sangat, and ke belakng sangat.

already one month!
Hehe so for me, I pun nak dia selalu ke depan sebab I sendiri penah rasa bila nama pangkal start F, everything start dulu.masuk dewan pun senarai nama.ke depan. Tak ada tertinggal ke belakang.macam tu sekali imaginasi I. Teehee. So must choose huruf antara A-M and masih lagi nak nama as muhammad tu. Cari punya cari last dapat idea letak Ahmad.Muhammad and Ahmad tu adalah sama maksudnya. Yang terpuji. Then we locked nama Ahmad. Tapi nama kedua tak ada lagi.Lolol. Makin hari makin nak dekat die pun tak ada lagi. Tetiba idea blank pulak.haha

2 months - after done my pantang dekat Melaka, we all balik JB semula. Bermula episod hari2 ku dengan
Naufal kat sini. Alhamdulilah everything okay. memula risau jugak.
After deliver Naufal masih belom ada kata putus nama lagi. Masa I still belom keluar wad, sempat la discuss jugak. "Kita nak kasi nama apa ni" LOLOL. Tengok ni makapak ang. Then teringat on the spot. Penah la terjumpa nama Naufal tapi  masa tu husband kata kenalan dia ada nama tu jugak. I said tak rapat kan? Haha. So jadi la Ahmad Naufal Bin Mohd Izzat.Memang nak simple2 nama. Senang bawak.hehe. Sekali tengok macam terbalik je. Nama apak macam lagi muda daripada nama anak.haha

Semoga Ahmad Naufal menjadi orang berguna suatu hari nanti. Disenangi orang semua kat sekeliling dia. Rezeki lancar. Membesar dengan sihat. Dan menjadi pelindung keluarga suatu hari nanti. Ameen.

thanks for reading,
munchos
Blog Farah Shahidah © . Designed by MaiGraphicDesign